Handbalul românesc va fi serios afectat de pandemia de coronavirus, este de părere Gheorghe Tadici, în prezent antrenor la HC Zalău. Fostul selecționer este de părere că totul va trebui resetat din punct de vedere al bugetelor, ținând cont că peste 90% din bugetele cluburilor sunt susținute de autoritățile locale.
CSM București a intrat în incapacitate de a-și mai plăti jucătoarele, care au acumulat aproape patru luni de restanță. Corona Brașov, serios afectată încă din iarnă de scandalul „metodelor interzise”, a decis să rezilieze contracte pe bandă rulandă. Sportul românesc este în „moarte clinică”, iar handbalul nu face excepție, după apariția acestei pandemii de coronavirus. Perspectivele sunt sumbre, în condițiile în care sportul românesc a trăit în ultimii ani doar cu bani din bugetul statului ori acum, în această perioadă de Stare de Urgență, toate resursele sunt îndreptate în lupta cu pandemia de coronavirus.
Cum va depăși handbalul, sportul de echipă din România care a reușit să mențină un standard ridicat și la nivel internațional, după această criză? „Totul va trebui resetat. Din punct de vedere al autorităților locale, cât și al echipelor departamentale, cluburile nu vor mai beneficia de bugetele actuale. Apreciez că grupările din Ligile Naționale nu vor mai avea nici 50% din bugetele aprobate la începutul anului. În rest, nimeni nu este profet să știe ce va urma”, a declarat Gheorghe Tadici pentru ProSport.
Fostul selecționer a susținut apoi că problemele handbalului vor fi la fel de semnificative și după ce Starea de Urgență din cauza pandemiei de coronarivus se va încheia.
„Logica după care vorbesc ține de faptul că s-au eliminat în această perioadă taxe, impozite, rate, etc, iar când se va depăși această Stare de Urgență, nu cred că oamenii, sugrumați în această perioadă, se vor înghesui să-și plătească dările la stat. Iar până la această oră, nu știu dacă administrațiile locale au colectat 30-40% din taxe și impozite. Ori principala grijă a Consiliilor Locale, Consiliilor Județene nu este sportul nici acum, dar nici după ce va trece această perioadă. Este perioadă de forță majoră, nu o să dea nimeni bani la sport imediat”, a precizat Gheorghe Tadici, care a susținut teoria plafonării salariilor din bani publici la maximum 2.500 de euro / sportiv înainte ca această pandemie de coronavirus să facă ravagii.
În ceea ce privește posibilitatea ca sezonul 2019-2020 să fie închis, așa cum s-a întâmplat deja în câteva campionate din Europa, Gheorghe Tadici susține că Federația Română de Handbal nu trebuie să se grăbească să ia o decizie. „Situația este ireală pur și simplu. Nimeni nu știe ce se va întâmpla peste o săptămână, dar peste o lună. Totuși, avem în față mai multe calificări, atât la feminin, cât și la masculin, astfel că nu sunt adeptul unei decizii de a încheia totul repede. În trecut, au fost nenumărate sezoane care s-au terminat la sfârșitul lunii iunie. În caz de forță majoră, nu văd de ce nu am prelungi sezonul chiar până în 15 iulie, iar următorul să înceapă cu o lună mai târziu, adică nu de la 1 iulie, ci de la 1 august. Sigur, înainte de toate este sănătatea oamenilor, dar dacă se va închide la timp treaba cu COVID 19, încă mai putem salva și acest sezon. Cred că mai putem aștepta până să luăm o decizie finală până în 10-15 mai”, a declarat Gheorghe Tadici.
În Ligile Naționale, campionatele sunt departe de a fi decisive. La masculin nu s-a terminat nici sezonul regulat, apoi mai este de jucat și un play-off, iar la feminin, Vâlcea și CSM București sunt la egalitate de puncte.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER